Obiteljska kuća

Obiteljska kuća izgrađena je početkom 70-ih. Objekt približnih dimenzija 18,0 x 10,0 m nalazi se na sloju glinovitog tla. Zbog isušivanja tla (sniženje nivoa podzemnih voda) došlo je do gubitka volumena glinovitog tla, odnosno slijeganja objekta. Slijeganje objekta je rezultiralo opsežnim sustavom pukotina. Pojedine pukotine su bile širine i do 20 mm. Nosivi zidovi ispucali su na nekoliko mjesta te je došlo do bitno narušene statičke stabilnosti objekta.

Neuspješno podbetoniranje

Investitor je ranije pokušao riješiti problem. Na temelju istraživanja sondažnim bušotinama geotehničar je savjetovao podbetoniranje. Trakasti AB temelj dimenzija 50/50 cm podbetoniran je tako da je temelj proširen na 100 cm i produbljen do 150 cm. Nakon nekog vremena, pukotine su se ponovno pojavile i u relativno kratkom vremenskom razdoblju  znatno proširile.

Geofizičko istraživanje tla

Investitor se odlučio za temeljite geotehničke istražne radove. Na temelju geotehničkog elaborata, utvrdili smo da se nenosivi sloj gline ne prostire ravnomjerno kroz cijeli tlocrt kuće: s jedne strane proteže se do dubine od 6,5 m a s druge do 9,0 m što je jedan od razloga diferencijalnog slijeganja temelja. Ispod sloja gline nalazi se kompaktan sloj lapora.

Sanacija Uretekom

Na dijelu objekta, koji je pretrpio najveće oštećenje pristupilo se injektiranju lagane a čvrste Geoplus smole, metodom Uretek Deep Injection. Intervencija je provedena u tri razine do potrebne dubine. Zahvatom su slegnuti temelji podignuti za 10 mm a većina pukotina se zahvatom zatvorila. Konsolidacija terena metodom Uretek uspješno je provedena.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 30,0 m temelja
Trajanje radova: 3 dana (uključujući i DPM mjerenje)
Godina radova: 2009

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.