Renesansna palača

Renesansna palača Gravisi-Butorai smještena je u povijesnom centru Kopra. Izgrađena je 1664 te je zaštićeni spomenik kulture. Zgrada ima približne dimenzije od 18,0 x 15,0 m, četiri etaže i potkrovlje. Prije nekoliko godina došlo je do slijeganja objekta i pojave prvih pukotina na nosivoj konstrukciji. Oštećenja su bila posebno izražena u uglu, u blizini kojeg su prije nekoliko godina vršeni duboki iskopi zbog obnove javnih komunalnih objekata. U ovom uglu bila je ugrožena stabilnost samog objekta.

Geotehnički istražni radovi

Geotehničkim sondiranjem tla je utvrđeno da se objekt nalazi na umjetnom nasipu, koji se sastoji od mješavine pijeska, šljunka, gline i slabog fliša. Nakon umjetnog nasipa slijedi sloj glinovitog tla. Nosivi sloj se sastoji od pješčenjaka koji se nalazi na dubini od oko 5,0 m. Dodatni problem predstavlja fluktuacija podzemnih voda, koja ispire temeljno tlo.

Posebne značajke

Pristup objektu zbog uskih ulica je otežan. Udaljenost od kamiona-radionice bila je 70,0 m. Za prijenos Geoplus smole iz kamiona koristili smo cijev duljine 80,0 m. U području zahvata, nalazile su se i brojne instalacije: struja, voda, plin i kanalizacija. Ove instalacije su smještene neposredno uz vanjski nosivi zid, koji je bio obuhvačen zahvatom. Odgovarajućim alatima, identificirali smo sve instalacije te prilagodili bušenje bušotina, tako da prilikom zahvata instalacije nisu oštećene.

Metoda Uretek

Uretekovi inženjeri su na temelju podataka o tlu i objektu napravili računalnu projekciju intervencije. Pri tome se koristi inovativni softver Uretek SIMS. Ova napredna tehnologija omogućava nam precizno predviđanje stupnja konsolidacije tla, potrebnu količinu smole Geoplus i očekivane rezultate zahvata. Na temelju tih kalkulacija izvodi se injektiranje na tri razine, u dvije faze, od razine neposredno ispod temelja do potrebne dubine. Tlo je uspješno konsolidirano a slegnuti dijelovi objekta su podignuti za 2 mm.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 11,0 m trakastih temelja s dodatkom kamena
Trajanje radova: 1 dan.
Godina radova: 2010.

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.