Srednjovjekovna kula

Umbrijska srednjovjekovna kula, izgrađena u trinaestom stoljeću u vojne svrhe, ima pravokutni oblik 6,10 m x 6, 80m i maksimalnu visinu od 39,8 m te ukupno 7 katova. Sadašnji izgled tornja je rezultat višestrukih zahvata restauracije koji su se dogodili tijekom godina što se može zaključiti iz različitih tekstura zidova.

Problemi:
Nakon potresa jačine 2,2 stupnja po Richterovoj ljestvici, u ožujku 2007, primjećeno je odvajanje kule od susjedne biskupske palače za 4 cm.
Potres je intenzivirao već postojeće diferencijalno slijeganje i naginjanje kule prema trgu ispred kule, pa se horizontalni pomak povećao sa 72 cm na 78 cm.

Temelj je 1,4 m širine i 2,8 m dubine, izveden od primitivnog betona. Razina podzemne vode je na dubini 10,0 m i nije u interakciji s dinamikom kretanja tornja, ali je primjećeno istjecanje vode iz oštećenih cijevi.

Terensko istraživanje i laboratorijski testovi:
Elektronski nadzor u realnom vremenu inklinometrom počeo je 3. listopada 2007. Pri prvom mjerenju očitan je bočni pomak tornja prema trgu od 74,0 cm i 34,0 cm u smjeru susjedne uličice a nakon 11 dana dodatni pomak od 8 mm na obje strane.
Precizna geološka studija iz listopada 2003, koja je uključivala istraživanje na 4 različite dubine, akustično ispitivanje i laboratorijske testove, pokazala je prisutnost površinskog sloja heterogene nosivosti do 5,7 m dubine, nakon čega slijedi sloj pješčanog mulja i muljevitog pjeska na dubini od oko 10,0 m a zatim kompaktan sloj gline.

Softver korišten za modeliranje zahvata:
3D softver Uretek SIMS 1,0

Način djelovanja:
primjenjena je metoda Uretek Deep Injection, odnosno kontrolirano injektiranje Geoplus smole ispod gotovo pola površine kule do dubine od oko 4,5 m. Postupak se izvodio u više faza a prilagođavao se ponašanju kule tijekom izvođenja zahvata.

Ishod intervencije:
Nakon zahvata izveden je komparativni penetrometrijski test, koji je potvrdio uspjeh zahvata.

Također je instalirana elektronička opreme za mjerenje nagiba u kombinaciji s termometrom kako bi razumjeli učinak temperature na otvaranje i zatvaranje pukotina. Praćenje je još u tijeku a nema naznaka daljnjeg slijeganja.

Napomene:
Uretek Deep Injection je metoda koja koristi minimalne vibracije i male bušotine za ubrizgavanje poliuretanske smole pod niskim tlakom, tako da se ne ometa stabilnost susjednih objekata. Također ne zahtijeva skupa i invazivna iskapanja.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Godina radova: 2007.
Trajanje rada: 14 dana

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.