Stambena zgrada, Idrija

Stambena zgrada je izgrađena 1960. u tri dijela, koje zajedno čine 36 stambenih jedinica. Objekt ima 5 etaža: podrum + četiri kata. Duljina objekta je 54,0 m, visina je 17,0 m. Zgrada je temeljena na AB pilotima do dubine 5,5 m ispod razine tla i 4,0 m ispod razine podruma. Piloti su povezani AB gredama.

Oštećenja i deformacije

Prve pukotine su se pojavile 70-tih godina u sredini zgrade  kao posljedica miniranja u obližnjem rudniku. Drugi razlog je ispiranje tla oborinskim vodama. Pukotine i deformacije primjećene su u gotovo cijelom objektu. Na temelju analize pukotina Uretekovi stručnjaci procjenjuju da je najveće slijeganje prisutno u središnjem dijelu objekta. Također je provedeno mjerenje na otklon fiksne točke (benchmark). Mjerenja su potvrdila naše pretpostavke: središnji dio objekta tijekom jedne godine sliježe za 5 mm.

Sastav tla

Geotehničko sondiranje terena pokazalo je da gornji sloj čini relativno mali sloj nasutog tla, ispod njega su slojevi gline i mulja (CI, CL, CH, MI), a slijedi sloj muljevite gline. Na većoj dubini (4,8 do 7,8 m) nalaze se i škriljčani glinavac tvrde konzistencije. Razina podzemnih voda je pronađena na dubini od 1,8 do 3,0 m.

Izvedba sanacije

Intervencija je usmjerena na dio objekta koji kontinuirano sliježe. Injektiranje metodom Uretek Deep Injection pod temeljnim gredama je provedeno do dubine od 3,5 m, a pod Pilotima do dubine od 7,5 m. Intervencijom je konsolidirano nosivo tlo a nosivost  je povećana za 120%. Slijeganje objekta je u potpunosti zaustavljeno.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 60,0 m dužnih temelja (temeljne grede između pilota) i 36 Pilota.
Trajanje radova: 25 radnih dana.

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.